Despre noi
TEISANII
VATRA STRAVECHE DE MOSNENI
- scurt istoric -
Unde zbor, in care rai,
Flutureii de pe plai?
In ce lume, unde merg
Lacrimile ce se sterg,
Visurile ingeresti,
Dorurile sufletesti?
Azi ma intorc cu drag in sat
Acolo unde am lasat,
Casa mea cea parinteasca
Viata simpla si frumoasa.
Amintiri coplesitoare
In suflet mistuitoare.
STAN ELENA LARISA
SUNT, ESTI, SUNTEM,....intr-o lume plina de mistere a satului autentic, a unei povesti care dureaza de cand lumea, scrisa la gura
sobei intr-o seara minunata de iarna, cu gutui la fereastra, clinchet de clopotei si rasetele cristaline ale copiilor.
Un sat cu un bogat trecut istoric, pastreza in adancul sau adevarul, dorinta si prilejul de a fi redescoperit. Ca om, sufleteste ma leaga multe de aceasta comuna ,TEISANII fiind satul unde m-am nascut, am crescut, in care am primit educatie, am copilarit, si de care m-am despartit cu foarte mare greutate atunci cand aripile intinse erau pregatite pentru un zbor intr-o lume pe care am fost nevoita sa o accept.
Cata dreptate avea M. Kogalniceanu cand afirma ca: "Omul totdeauna, inainte de neam, si-a iubit familia, inainte de lume, si-a iubit neamul si partea de pamant, fie mare, fie mica, in care parintii sai au trait si s-au ingropat, in care el s-a nascut, a pertecut dulcii ani ai copilariei ce nu se mai intorc, a simtit cea dintai bucurie si cea dintai durere."
Comuna Teisani, are un bogat trecut istoric. Cand a luat fiinta satul nu se stie cu exactitate, insa cu siguranta inceputurile acestei asezari se pierd in negura vremurilor.
Primele mentiuni cu privire la denumirea satului dateaza din sec. al-XVI-lea. La inceputul sec.al-XVII-lea, vatra satului era situate langa apa Teleajenului pe terasele care se intend spre apus: Labesul, Silistea veche, Malu Vanat, in preajma gurilor de ocne de sare in plina exploatare de la varsarea Vaii lui Dragomir.
La 13-14 septembrie 1602 a avut loc la Ogretin si Teisani lupte intre oastea lui Radu Serban voievod, care ocupase domnia Tarii Romanesti si oastea lui Simion Movila care ravnise tronul lui MIHAI VITEAZUL si, cu sprijinul fratelui sau Ieremia Movila (domnul Moldovei)
si al hoardelor tatare, venise sa ia acest tron. In cursul acestei lupte satul a fost ars, iar populatia s-a risipit refugiindu-se in padurile din imprejurimi, mai spre apus. Mosnenii si-au refacut satul in Valea Teisanilor, unde este si astazi, in mijlocul padurii dense de arbori batrani, unde aveau lemn pentru a-si reconstrui locuintele, izvoare de apa si erau mai la adapost, vatra veche a satului fiind transformata in tarina pentru aratura. De la padurea de tei si anin in care se stabilisera satenii, si-a luat numele satul -TEISANI.
Va urma....
Articol realizat de prof. istorie STAN ELENA
Bibliografie: BREZEANU I. DUMITRU - "Teisani, vatra straveche de mosneni"